Dual 415-2 lemezjátszó

Pofonegyszerű, mégis emészthető hangú lemezjátszó a Dual alsó szegmensbe szánt 415 II. változata. Szerénységéhez képest meglepően jó kis darab, habár semennyi extrát nem szabad várni tőle: íme egy faék, amely képes bakelit vinyl lejátszására.

 

 

Csak látszatra műanyag, valójában a teljes váz fából, pontosabban 1cm vastagságú rétegelt lemezből készült, ez hivatott növelni a szerkezet merevségét. A csapott elejű plexitető felnyitása után szembesülhetünk a két kategóriával komolyabb kinézettel, valamint kezelőszervekkel. Mindössze a karlift és a start/stop kapcsolója, valamint a fordulatszám választó található itt.

 

 

4 puha gumiláb igyekszik csillapítani a rezgéseket meglepően hatékonyan. Gyári pickupja – egy DMS251S típusra keresztelt darab – a 21 centis alumínum csőkar végén foglal helyet, az alján kis felcsapható plexiajtó védi a gyémánt hangszedőt.

Nem is kellene ennél sokkal több – mivel teljesen automata lemezjátszóról beszélünk -, azonban sajnos sem a tűnyomóerő, sem az antiskating nem állítható. Előbbi 2g, utóbbi fix 2,5.

A 3,6 kilogrammos csekély tömegből az aluminium lemeztányér körül-belül 450 grammot tesz ki, ez egy seegergyűrű eltávolítása után levehető a tengelyről. A laposszíj cseréjéhez elég eddig szétszedni, mi azonban nem állunk meg itt. Műanyag a szíjtácsa, de középen bronzpersely hivatott csökkenteni a súrlódást, némi olajkenéssel ellátva. Ha ezt is levesszük, kikandikál a vezérlőtárcsa, ami a kart hivatott mozgatni.

 

 

Futóműve alapját egy kb. 20×15 centis acéllap adja, erre rögzül a szerkezet amely 5 helyen rá van csavarozva a pozdorja burkolatra. A hangszedő puritán vezetékezése közvetlenül egy kis nyák-lemezre van forrasztva. Innen megy tovább a valaha érzett és látott legkellemetlenebb minőségű műanyaggal burkolt árnyékolt kábel, hogy aztán hasonlóan hitvány RCA csatlakozókban végződjön – ez talán a leggyengébb láncszem, azonnali csere után kiált.

 

 

Érdemes megemlíteni a 2 sebességes DC motort, melynek gumialátétes felfogatásával is igyekeztek csökkenteni a nem kívánt rezonanciákat. A sebességek finombeállítása szétszedés nélkül is lehetséges, a készülék alján ugyanis kilóg a motor szebbik fele. Fordulatszámfigyelés/szabályzás nincs, minden a motorban lévő elektronikára illetve a külső tápegységre van bízva.

Bekapcsolás után egy fordulat múlva elmozgatja a kart a lemez kezdetéhez és finoman rá is helyezi. Lejátszás után visszamegy alaphelyzetbe, a motort pedig kikapcsolja. Ismétlő funkció nincs, a lejátszásba viszont természetesen be tudunk avatkozni a karlifttel. A fordulatszámot kiválóan tartja, zúgás vagy zaj a legkisebb mértékben sem jut a kimenetre. Legnagyobb hátránya az állíthatatlan tulajdonságaiban rejlik, ami miatt csak gyári vagy ahhoz nagyon közeli hangszedővel használható.